Quantcast
5simturi feed5simturi pe youtube5simturi pe linkedin5simturi pe twitter5simturi pe facebook

Vizual

Ca definitie, vizual are doua acceptari: referitor la vaz sau la simtul vazului si, a vedea, a-si imagina, sistemul de reprezentare al vederii. Din punct de vedere al NLP insa putem analiza un “vizual” in amanunt si atunci avem mai multe subiecte ce trebuie sa le aducem in discutie. Sunt foarte des intalniti deoarece alcatuiesc mai bine de 60% din populatia lumii.

 

Caracteristicile unui vizual

Persoanele ce au ca sistem primar de reprezentare sistemul vizual au de obicei o pozitie a corpului dreapta, semeata, cu privirea orientata in sus. Au buzele subtiri si incordate si respira cu partea superioara a pieptului. Au statura inalta, de cele mai multe ori osoasa, sunt supli cu talia inalta. Nu stau aproape de tine la o discutie ci prefera sa te vada mai de la distanta, isi ofera generos campul vizual.  Sunt caracterizati prin ordine si spirit de organizare, iar procesul de invatare este bazat pe memorarea imaginilor. Sunt acei colegi de clasa care “fotografiaza” pagina ce o au de invatat si se plictisesc daca trebuie sa o citeasca.

 

Mai mult de atat isi amintesc putin din ceea ce au citit. In magazin ii distingeti usor din multime deoarece vor cauta hainele cele mai “aratoase”, pentru ei nu va conta cum simt materialul pe piele sau cum miros. Va conta doar cum se vede, cum arata. Isi gestioneaza bine emotiile deoarece le leaga de imagini si au abilitatea de a crea rapid “tablouri” in minte. Se pot detasa usor din aceasta cauza si chiar daca sunt asociati parasesc rapid starea daca au nevoie. Tot pentru ca pot genera rapid imagini, au abilitatea de a-si schimba starile interioare usor.

 

 Predicate in vizual

O alta metoda foarte buna pentru a va da seama daca cel din fata dumneavoastra este vizual (corect este: ca are sistemul primar de reprezentare vizual) ar fi sa ii analizati putin cuvintele si expresiile ce le foloseste atunci cand comunica. Teoria in NLP spune ca atunci cand vorbim reprezentam verbal modelul nostru prin care intelegem lumea. Altfel spus, de cate ori vorbim ne “tradam” sistemul primar de reprezentare. Un vizual va folosi cu precadere predicate ce tin de categoria vizual:

a admira,
a aparea,
a ascunde,
a se ivi.
a disparea,
a etala,
a prognoza,
a arata,
a expune,
a orbi,
a se concentra,
a prevedea,
a privi,
a strafulgera,
a licari,
a scanteia,
a lumina,
a imagina,
a observa,
a prevedea,
a reflecta,
a revela,
a scana,
a vedea,
a arata,
a contempla,
a spiona,
a clipi,
a estompa,
a se voala,
a vedea,
a vizualiza